I Skoven efterlever vi Glostrup Kommunes mad- og måltidspolitik, samt følger fødevarestyrelsens anbefalinger.
Institutionens to køkkenmedarbejdere planlægger, indkøber og tilbereder måltiderne i hver afdeling. Skovens madplan er tilgængelig for forældre på Aula, så du kan se hvad dit barn får at spise. Forældre er altid meget velkomne til at tale med køkkenmedarbejderne om institutionens kost og ernæringspolitik.
I Skoven læner vi os op af sundhedsstyrelsens seneste anbefalinger. Vi mener at børn, der fra små har fået gode kostvaner, har større muligheder for at fortsætte med at spise sundt og varieret resten af livet. Vi oplever at børn der spiser et godt og solidt frokostmåltid, selv kan mærke at de har en veltilpas mæthedsfølelse i kroppen. De lærer også at det, at spise varierede mellemmåltider giver ny energi. Børnene viser glæde over at få serveret både varme og kolde måltider, og børnene får et stort kendskab til forskellige råvarer og smager på meget varieret kost. Værdien i at dele et fælles måltid er blandt andet, at børnene lærer at smage på maden, før de beslutter, om de har lyst til mere.
Skovens lokale mad og måltidspolitik
Institutionens børn får tilbudt en sund økologisk kost. Kosten er ernæringsmæssigt korrekt sammensat i forhold til sundhedsstyrelsens anbefalinger, samtidig med at den er afvekslende. Kosten tilberedes med sæsonens frugt og grønt, brug af anderledes brød og gryn, samt mindre mængder kødudskæringer. Forældre kan fravælge enkelte fødevarer for deres børn.
Børnene får fuld kost. Om formiddagen tilbyder vi børnene et let måltid, hvor de får brød, grønt eller lignende.
De yngste vuggestuebørn følger egen rytme efter individuelle hensyn. Børnene spiser frokost kl. 11.00.
I løbet af eftermiddagen tilbyder vi børnene et robust måltid, som udover brød, kan bestå af grød, kartofler brødsnegle eller andet, der kan mætte frem til aftensmaden. Det holder blodsukkeret stabilt og det undgås at børnene bliver urolige, sultne eller kede af det om eftermiddagen.
Morgenmad tilbydes
Børn der kommer i tidsrummet Kl. 6.30-7.30 får tilbudt morgenmad.
Det pædagogiske måltid
Børn og pædagoger sidder ved fællesborde, hvor maden bydes rundt fra skåle og fade, anrettet indbydende i køkkenet. Børnene deltager i borddækning med service og bestik. Børnene øser selv op fra fade og skåle, hælder selv vand og mælk op fra kanderne, børnene byder fade m.m. videre til næste barn. Børn og pædagoger taler om, hvor maden kommer fra, hvilke ingredienser der er brugt ved tilberedningen, samt hvordan maden dufter.
Når vi spiser bliver der skabt et rum for pædagogisk udvikling, hvor måltidet danner ramme for en socialisering. Børnene udvikler forskellige kompetencer under et måltid.
Her kan du se et eksempel på hvordan et måltid kan indeholde læring for børnene, i forhold til temaer fra de pædagogiske læreplaner.
Alsidig personlig udvikling, hvor fokus er på at børnene respekteres af sig selv og andre, lærer egne grænser at kende og lærer at sige til og fra. Børnene udvikler fantasi og kreativitet.
Sociale kompetencer, hvor fokus er på at børnene opbygger venskaber. Børnene udvikler empati og lærer at sætte ord på deres følelser og kropssprog. Børnene lærer at samarbejde, tage initiativ og være konfliktløsende.
Sproglige kompetencer, hvor fokus er på at børnene lærer at have en dialog, kunne lytte og få et øget ordforråd. Børnene lærer at sætte ord på deres følelser og handlinger.
Krop og bevægelse, hvor fokus er på at børnene får øvet deres finmotorik. Børnene får stimuleret synssansen, smagssansen og duftsansen.
Natur og naturfænomener, hvor fokus er på at børnene får øget deres kendskab til økologi og miljø.
Kulturelle udtryksformer og værdier, hvor fokus er på at børnene lærer bordskik, normer og samvær. Børnene lærer hvilken mad der kommer fra andre kulturer.
Børn med særlige behov, lærer at indgå i samspil med andre, skabe ens regler, bliver en del af den samlede gruppe, bliver læst og forstået, føler sig set og hørt, støttes til selv at klare opgaverne.
Elite smiley og økologisk spisemærke i guld
Skoven har fødevarestyrelsens Elite smiley i begge afdelinger.
Skoven har økologisk spisemærke i guld i begge afdelinger.
Skoven har en økologiprocent på 94 %.
Hvad er Det Økologiske Spisemærke
Det Økologiske Spisemærke i guld betyder, at spisesteder med Det Økologiske Spisemærke i guld skal indkøbe mellem 90 og 100 procent økologiske føde- og drikkevarer. Det kræver dokumentation af de økologiske råvareindkøb samt udarbejdelse af en råvarepolitik. I den indgår der også en nødplan, som beskriver, hvad man gør, hvis de føde- og drikkevarer, der bruges i køkkenet, indimellem ikke kan skaffes økologisk.
Det Økologiske Spisemærke i bronze, sølv og guld er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske. Spisestederne opgør økologiandelen i enten kroner eller kilo. Det Økologiske Spisemærke kontrolleres af Fødevarestyrelsen, som også administrerer reglerne på området. Fødevarestyrelsen og Økologisk Landsforening samarbejder om at informere om Det Økologiske Spisemærke.