Velkommen til Essedalen

Vi er en 0-6 års institution, der ligger i grønne områder tæt på Østervangsbanerne.

Vores legeplads er omkranset af et lille skovområde, hvor børnene har muligheder for at lege og klatre i træer.

Vi prioriterer et sundt børneliv, med struktur/genkendelighed, økologi, bevægelse, sproglig fokus, gode overgange, samt inkluderende og anerkendende tilgang til børnene.

Essedalen - en institution for børn i alderen fra 0-6 år.  Vi er ca. 136 børn, fordelt i 4 vuggestuegrupper og 3 aldersopdelte børnehavegrupper.

  • Vores hverdag er organiseret og genkendelig, med balance mellem leg og de mere voksenstyrede aktiviteter.
  • Vi arbejder meget på tværs i huset, og børnene har mulighed for at besøge hinanden på tværs i huset.
  • Vi har et dejligt kreativrum og musikrum, som vi bruger hver dag.
  • Krop og bevægelse i hverdagen, både ude og inde, er en stor del af vores pædagogik, også i vuggestuen.
  • Vi er ude på legepladsen næsten hver dag uanset årstiden.

 

I Essedalen er børns trivsel og læring i fokus, ud fra et anerkendende og ressource orienteret perspektiv. Det betyder, at vi tager udgangspunkt i det som børnene kan og som de lykkes med, frem for det, som de måske ikke kan så godt. Vi arbejder løbende med at skabe rammerne for, at alle børn oplever sig som en del af børnefællesskaberne.

Hvis vi, sammen med jer, vurderer, at vi har brug for at støtte jeres barn mest muligt i Essedalens hverdag, så samarbejder vi med pædagogiske vejledere, og tale-hørekonsulenter, som kan give os råd og vejledning i, hvordan vi i fællesskab bedst kan støtte jeres barns udvikling.

I Essedalen har vi har en overordnet ramme omkring hverdagen, med seks læreplanstemaer som grundlag for vores planlægning. I vores planlagte aktiviteter deler vi børnene op i mindre grupper. Enten med kammerater fra stuen eller på tværs af stuer og alder. På den måde opnår børnene de bedste betingelser for læring. Børnene får mulighed for tættere voksenkontakt, og den voksne opnår et godt kendskab til det enkelte barns udvikling og trivsel. Mindre grupper giver også barnet god mulighed for, at knytte venskaber og øve de sociale kompetencer. Eksempler på planlagte aktiviteter kan være: tema om arbejdsbiler i vuggestuen, tema om natur for de ældste børn, tema om kroppen, rytmik forløb med forhindringsbane og børneyoga, udeliv på Hersted Høje, førskoleaktiviteter m.m. Mange af vores temaer tager udgangspunkt i det, som børnene er optaget af i øjeblikket.

Læring i ikke planlagte aktiviteter

Den vigtigste spontane aktivitet er leg. I legen forhandler børnene i børnehaven om, hvordan legen skal udvikle sig. Børnene lærer, blandt andet at give plads til andre, og at kunne indgå aftaler og kompromis.

I vuggestuen lærer børnene efterhånden at lege med hinanden, i starten leger de mest for sig selv og ved siden af hinanden. De mindste børn lærer hvordan de kan kontakte de andre børn og lege sammen. I de ikke planlagte aktiviteter, lærer børnene både af hinanden, og af de voksne som støtter op om en leg eller en aktivitet, som hjælper med at løse en konflikt i legen.

Læring i hverdagens rutiner

Vi har fokus på barnets læring i hverdagens rutiner, og vi inddrager børnene i hverdagens praktiske opgaver, afhængig af deres individuelle udviklingstrin.

For eksempel lærer børnene i vuggestuen, med støtte fra de voksne, selv at tage deres tøj af og på og selv at kravle op i krybben, når de skal sove. Det styrker deres personlige og motoriske udvikling.

Børnene, både i vuggestuen og i børnehaven, er med i køkkenet, når vi skal hente mad og rullebordet  med service skal dækkes. Når børnene er med til at tælle tallerkener og kopper, understøtter vi børnenes kendskab til matematiske begreber, ligesom der også er sproglig læring i, at være med til at dække rullebordet; skal kopperne mon stå 'oppe' eller 'nede'?

Når børnene skal i SFO og skole, er det vigtigt at de selv kan tage tøj af og på, selv at kunne klare toiletbesøg m.m, så børnene ikke er afhængige af hjælp fra de voksne.

Måltidet - Vi lærer også når vi spiser

I vuggestuen lærer børnene selv at hælde mælk op af små kander, og selv øse mad op på deres tallerken. I børnehaven arbejder vi videre med, at børnene selv smører deres rugbrød, og er med til at skære frugt ud m.m.

Det hele foregår ud fra barnets aktuelle udviklingstrin, og med hjælp og støtte fra den voksne. Vi motiverer også børnenes ”madmod”, samt opfordrer dem til at smage på ting, som de måske ikke kender, så de lærer nye smage og madvarer at kende

Hvert år holder vi et forældremøde (oftest i marts måned) hvor vi har valg til forældrebestyrelsen.

  • Essedalens bestyrelse består af 7 forældrerepræsentanter, samt to repræsentanter fra personalet i bestyrelsen. Lederen er sekretær og har ikke stemmeret.
  • Forældrerepræsentanterne er valgt for to år ad gangen, men det er muligt at udtræde af bestyrelsen i valgperioden.
  • Bestyrelsen konstituerer sig senest 14 dage efter valget.

 

Bestyrelsens opgaver

  • Bestyrelsen har indflydelse på de overordnede pædagogiske og økonomiske principper i dagtilbuddet, og de deltager i ansættelse af personale i Essedalen.
  • Bestyrelsen udarbejder også høringssvar, eksempelvis i forbindelse med kommunens overordnede budget.
  • Bestyrelsen repræsenterer alle forældre i dagtilbuddet og er deres talerør.
  • I Essedalen er der et meget fint og konstruktivt samarbejde med bestyrelsen, de er en aktiv medspiller i Essedalens hverdag.
  • Bestyrelsen arrangerer sommerfesten i samarbejde med personalet.

 

Bestyrelse:

Formand: Monica Høffner, tlf.: 25 54 27 96

Næstformand: Claudia Skjoldan

 

Forældrerepræsentanter:

Mathias Gajhede

Sune Fomsgaard

Viki Møhlenberg

Louise Schulze-Jensen

Trine Kofod

 

I Essedalen har vi mange traditioner. 

Nytårskuren bliver afholdt den sidste fredag i januar måned, hvor vi siger godt nytår til hinanden. Vi får besøg af Essedalens "Dronning", som holder en lille nytårstale for os, og som tak får en buket blomster. Bagefter spiser vi hjemmebagte boller, frugt samt hygger og synger. 

Fastelavn afholdes i både vuggestuen og i børnehaven. Vi synger fastelavnssange, og vi slår katten af tønden. Børnene maler på tønderne i ugerne op til fastelavn, og vi klipper masker og fastelavnspynt. Vuggestuebørnene slår katten af tønden i fællesrummet, og børnehavebørnene slår katten af tønden ude på vores legeplads. Vi kårer en kattedronning og en kattekonge, både i vuggestuen og i børnehaven. Ude på legepladsen leger børnene forskellige fastelavnslege. Om eftermiddagen får alle børn hjemmebagte fastelavnsboller (en bolle med glasur på) til frugt.

Påskefrokost. Hvert år i påskemåneden sår vi karse, og vi klipper påskepynt og synger påskesange. Den sidste fredag før påske, holder vi påskefrokost for børn. Børnehavebørnene spiser sammen i fællesrummet, og de ældste vuggestuebørn spiser også sammen. I fællesrummet er der en frokostbuffet, hvor børnene selv kan gå op og tage mad.

Den hemmelige afslutningstur afholdes den allersidste dag, hvor de ældste børn er i børnehaven. Vi tager på en "hemmelig" tur og bliver hentet af en bus klokken 9:30, og er først hjemme i børnehaven igen klokken ca. 16:00. Den dag bliver børnene tilbage i børnehaven efter at de andre børn er gået hjem. Vi spiser aftensmad sammen, fester og danser, og børnene leger rundt omkring i hele huset. Til sidst kommer forældrene, og vi siger farvel og tak for denne gang til hinanden.

Bedsteforældredag. Vi inviterer alle bedsteforældre til at komme og besøge os en eftermiddag i juni måned, hvor vi hygger ude på legepladsen, og drikker en kop kaffe sammen. Vi opfordrer til, at alle "bedster" medbringer en blomst eller en krydderurt, som du planter sammen med dit barnebarn legepladsen. Det er en rigtig hyggelig dag for både børn og bedsteforældre, og hvor blomsterne bliver vandet godt af alle børnene - og vi nyder så flot legepladsen bliver med alle de fine blomster som er blevet plantet. De børn, som ikke har mulighed for at invitere bedsteforældre med, er velkommen til at invitere en anden med, så de også får besøg.

Dagkoloni på Naturcenter Hersted Høje. En uge om året, fra tirsdag til fredag, er alle børnehavebørn på dagkoloni på Naturcenter Hersted Høje. Vi bliver hentet af bussen i Essedalen klokken 9:00 og kørt hjem igen fra Hersted Høje klokken 15:00.

På Hersted Høje har vi bål og udeliv. Vi finder små dyr, vi klatrer i træer, snitter i pinde, vi laver mad på bål, synger fællessange, og meget andet. Vuggestuebørnene kommer også på besøg, og vi har nogle dejlige dage derude. Den sidste dag, om fredagen, beder vi jer forældre om, at hente jeres barn derude. Vi opfordrer jer til, at tage lidt kage med, så giver vi en kop kaffe. I får mulighed for at se, hvor jeres barn har leget hele ugen, og jeres barn kan vise jer de bedste steder på Hersted Høje.

Sommerfesten afholdes den første fredag i september på legepladsen for hele Essedalen. Vi planlægger festen i tæt samarbejde med bestyrelsen, som blandt andet står for skattejagt og amerikansk lotteri. Der er forskellige boder, som børnene kan prøve. Alle forældre opfordres til at medbringe en kage til det fælles kagebord i fællesrummet. Det er en dejlig eftermiddag med masser af god stemning og hygge for både børn og voksne.

Halloweenfest afholder vi sidst i oktober måned. Børnene må meget gerne komme udklædte. Festen foregår ude på legepladsen, hvor der er forskellige aktiviteter, og vi læser uhyggelige historier. Vi laver græskarsuppe over bål, som vi spiser ude på legepladsen. I ugen op til Halloween klipper vi halloweenpynt til stuerne og gangen.

Juletræstur hvor de ældste børn skal ud og udvælge og hente vores juletræ, de er også med til, når træet bliver fældet. Når træet kommer hjem til Essedalen, spiser vi æbleskiver og får varm kakao til frugt. 

Julehygge på legepladsen, som bliver pyntet op med lys. Juletræet er pyntet med juleklip, som alle stuer har været med til at lave. Vi starter med, at børnene fra Essestuen går Luciaoptog igennem legepladsen, derefter er der varm cacao/kaffe og æbleskiver/pebernødder. Vi slutter af med at julemanden og hans kone kommer forbi og synger julesange, og danser rundt om juletræet sammen os.

Julefrokosten afholdes for alle børn i fællesrummet. Vi laver en dejlig julefrokostbuffet med forskellig julemad, som børnene godt kan lide. Børnene henter selv den mad, som de har lyst til. De ældste vuggestuebørn spiser også julefrokost sammen men ikke med buffet.

Mad og måltidspolitik

  • Maden bliver tilberedt fra vores eget køkken af to køkkenmedarbejdere. De tilbereder mad efter fødevarestyrelsens anbefalinger til kost for børn i alderen 0-6 år.
    Børnene kan inddrages i tilberedningen af måltider, for eksempel med at skære grøntsager, svarende til barnets alder og kompetencer.
  • Vi sammensætter madplanen på baggrund af Fødevarestyrelsens anbefalinger om kost for børn fra 0-6 år, samt i overensstemmelse med Glostrup Kommunes fælles mad- og måltidspolitik.
    Forældre med anden kulturel/religiøs baggrund kan fravælge bestemte fødevarer for deres børn. Børnene  får tilbudt et alternativ. Hvis jeres barn har særlige kosthensyn, skal I oplyse det til barnets stue, og I skal skrive det på stamkortet. I kan dog blive bedt om en lægeerklæring, hvis der er vigtige fødevaregrupper, som jeres barn ikke kan tåle.
  • Mellem 80 og 85% af den mad som tilberedes i Essedalen er økologisk. Derfor har Essedalen det økologiske sølvmærke. Hvis andelen af økologiske råvarer udgør mere end 90 % udløser det guldmærket. Fødevarestyrelsen kontrollerer jævnligt Essedalens økologiprocent. Glostrup er den første kommune, hvor alle institutioner har fået et af fødevareministeriets økologimærker.
  • Vi lægger vægt på, at vi spiser i en positiv og rolig atmosfære. Vi spiser i mindre grupper og alle børn har en fast plads, så de ved hvor de skal sidde. Det er den samme voksne som spiser med børnene i spisegruppen i hverdagene. Det er med til at etablere et fællesskab omkring måltidet og giver mulighed for fælles snak i små grupper – for eksempel om, hvor maden kommer fra.
  • Børnehavebørnene spiser frokost cirka klokken 11, vuggestuebørnene cirka klokken 10:45. Måltidet foregår på stuerne og på den del af gangen, som hører til stuen. Ofte spiser en gruppe børnehavebørn også i fællesrummet.  Vi inddrager børnene i praktiske opgaver omkring måltidet. For eksempel hjælper børnene med at dække vognen med service, eller hente ekstra rugbrød eller andet i køkkenet, hvis der er behov for det. Børnene lærer at øse op, skære maden ud, hælde mælk op, smage på nye madvarer, samt andre ting der hører til at kunne mestre et måltid. De lærer bordskik svarende til barnets alder og kompetencer.
  • Vi tilbyder mælk til morgenmad og til frugt om eftermiddagen, og vand til frokost og efter behov. Vi drikker kun saftevand ved festlige lejligheder. Børnene kan altid tage et glas vand, når de er tørstige. Der står kander med frisk vand på alle stuer. På legepladsen har vi vanddunke, som børnene selv kan hente vand fra.
  • Vi sørger for frugt til alle børn, frugten fordeles på fælles fade, så de selv kan vælge hvad de vil spise.
  • Essedalen har ikke nul-sukker-politik. Vi kan servere kage og lignende ved højtider og særlige arrangementer som jul, fastelavn og sommerfesten.
  • Der er tradition for, at vi fejrer jeres barns fødselsdag, enten i Essedalen eller hjemme hos jer privat. Hvis vi fejrer jeres barn i Essedalen og I ønsker at medbringe noget spiseligt, opfordrer vi jer til, at tænke på de sunde alternativer. I kan for eksempel medbringe frugt, figenstænger, boller, pizzasnegle m.m. Vi henstiller til at I ikke medbringer kage i vuggestuen. Bestyrelsen har besluttet, at der ikke må serveres slik til fødselsdage. Det gælder for både vuggestue- og børnehavebørn. Og det gælder også, hvis vi er inviteret hjem til jer, for at fejre jeres barns fødselsdag. Vi henstiller til at det overholdes. Det skal ikke være personalets ansvar at afvise det, som børnene medbringer ved fødselsdage. Tag gerne en snak med personalet på stuen. De er gode til at komme med ideer til alternativer. Bestyrelsen henstiller til, at I generelt vælger de sundere alternativer. I køkkenet ligger et inspirationshæfte til mindre sukkerholdige serveringsmuligheder.

Dagtilbud i Glostrup

Tilsyn

Kommunalbestyrelsen er jf. Dagtilbudsloven §5 forpligtet til at føre tilsyn i kommunens dagtilbud. I Glostrup kommune føres der et planlagt pædagogisk tilsyn i dagtilbuddene hvert andet år. Ud over det lovpligtige tilsyn føres der kontinuerligt tilsyn med dagtilbuddene, det er fx via forældrehenvendelser, hvor konsulent eller funktionsleder fra Center for Børn, Unge og Familier (CBUF) følger op og går i dialog med ledelsen i dagtilbuddet, via dagtilbuddets deltagelse i projekter, via dagtilbuddets samarbejde med logopæder, psykologer, pædagogiske vejledere mv. Opstår der opmærksomhedspunkter, der kræver en større opmærksomhed fra CBUF, iværksættes et uanmeldt tilsyn.

Tilsynet består af observationer i det enkelte dagtilbud, hvor der er fokus på relationen mellem børn og voksne og på børnenes læringsmiljø. Der samles efterfølgende op på observationerne med personalet på de enkelte børnegrupper samt ved en tilsynsdialog, hvor der ud over ledelsen deltager medarbejderrepræsentanter samt evt. forældrerepræsentant fra bestyrelsen. Forud for tilsynsdialogen har ledelsen besvaret en række spørgsmål omkring både drift og pædagogik, som også indgår i drøftelserne ved tilsynsdialogen. Når tilsynet er afsluttet, bliver konklusionen fra tilsynet offentligt tilgængeligt på den enkelte institutions hjemmeside.

 

Her kan du læse Kvalitetsrapporten for Essedalen 2024

Daglig leder Pia Pedersen

pia.pedersen@glostrup.dk  tlf. 2974 4007

 

Pædagogisk leder Ann-Catrin A. Culjandji

ann-catrin.culjandji@glostrup.dk  tlf. 2345 4087

Essedalen

Telefonnr.: 4346 8520

Email.: daginst.essedalen@glostrup.dk 

Adresse: Essedal 12, 2600 Glostrup

Åbningstider

Mandag – torsdag kl.6.30-16.45

Fredag kl. 6.30-16.00