Økologi
Vores mad – og måltids politik tager udgangspunkt i Glostrup Kommunes overordnede mad- og måltids politik, som definerer at børnene skal have sund, varieret og nærende mad.
Vi prioriterer at børnene får en sund, økologisk og bæredygtig kost som muligt. derfor serverer vi økologisk kost til børnene hvor 90 – 100 % er gode økologiske råvarer, og vi er stolte over, at vi pga. af dette har guld certifikatet fra Fødevarestyrelsen.
Vi følger årstidens rytme og serverer som udgangspunkt mad som er i sæson.
Muligheder for fravalg af kost
- Vi serverer traditionelle danske retter og retter fra andre kulturer, samt vegetarisk kost.
- Forældre kan fravælge kød generelt eller typer af kød for deres barn.
- Ønsker forældre at fravælge yderligere fødevarer for deres barn, skal der forelægge en lægeerklæring.
Værdier i forbindelse med frokost måltidet
Børnene spiser i mindre grupper sammen med en voksen. Måltidet er en stund, hvor det vægtes at der er hyggeligt samvær og snak mellem børnene - og børn og voksne. Børn er forskellige og har forskellige behov. Dette også i forbindelse med måltidet. Nogle børn har brug for at sidde roligt og fordybe sig i at spise, og andre vil gerne deltage i snak. Fælles for alle børnene er, at de skal føle sig inkluderet i fællesskabet ved måltidet, og opleve, at det er en rar situation, som giver lyst til deltagelse.
Ingen børn tvinges til at spise. Børnene opfordres til at smage på maden og vise madmodighed. Og smager det dem ikke, kan de lade maden ligge. Spiser barnet intet af det tilbudte måltid, får de en alternativ mulighed, som er rugbrød med smør.
Vi vægter at børnene får lov til, ud fra hvor de er udviklingsmæssigt, at eksperimentere med maden. Efterhånden som barnet bliver ældre, introducerer vi barnet til gode normer omkring måltidet. Disse tager udgangspunkt i fagprofessionelle overvejelser om, hvad børnene fremadrettet vil profitere af at kunne i forbindelse med måltidet. Vi guider børnene uden irettesættelse, men fortæller børnene hvad de konkret kan gøre i stedet, eller hvad de gør som vi gerne vil have mere af. Eks. ”Du bruger lige din gaffel, sådan!”
Børnene inviteres til at være med til at dække bord, hente tallerkener, øse op, tømme tallerkener for madrester m.m. således at de oplever selv at kunne agere og mestre.
Sukker politik
Vi prioriterer kosten ud fra en minimums sukker politik. Denne defineres således:
-
Maden som tilberedes er uden sukker. Dog kan sukker i sjældne tilfælde anvendes som krydderi.
-
Ved festlige lejligheder i institutionen, hvor forældrene er med, kan der serveres en enkelt ting med sukker.
-
Ved fødselsdage kan der serveres en enkelt ting med sukker f.eks. en bolle, is, o.l. Dette gælder ved fødselsdage som afholdes i institutionen, og når børnehaven inviteres hjem til fødselsdag. Personalet skal kontakte forældrene inden barnets fødselsdag og aftale med forældrene, hvad børnene tager med. Hvis børnene mod aftale har flere ting med sukker med til fødselsdag, så kan de vælge en ting, som de kan dele ud. Resten kommer med barnet hjem igen.
-
Fødselsdage i vuggestuen anbefaler vi er uden sukker/minimum sukker.
-
Til eftermiddagsmåltidet henstiller vi til, at forældrene giver sund mad med.
-
Oplever personalet at barnet har flere sukkerholdige ting med til eftermiddagsmaden og at det påvirker barnets trivsel, skal personalet vejlede forældrene.